JAK SI ZDRAVĚ OSLADIT ŽIVOT?
Většina toto téma řeší dnes a denně. Dala bych si něco sladkého, ale všude slyším o tom bílém zabijáku CUKRU!
Proč je tedy ten bílý cukr takový problém? Klasický bílý rafinovaný cukr se vyrábí z cukrové řepy procesem rafinace. V podstatě jde o bělení cukru, kdy je původní přírodní cukr zbaven veškerých minerálních látek a vitamínů. Cukr ve střevech navíc vytváří kyselé prostředí, které prospívá různým patogenním mikroorganismům. Nadměrná konzumace bílého cukru může tedy způsobovat kvasinkové infekce, oslabení imunity, obezitu, onemocnění srdce, střev a může být příčinou také depresí, migrény a nespavosti.
Konzumní řepný cukr neboli sacharóza je disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Pouhá 1 lžička klasického bílého cukru obsahuje 100 kJ.
Pro svou energetickou bohatost může jeho dlouhodobá vyšší spotřeba vést až k obezitě. Sacharóza navíc značně zvyšuje hladinu glukózy v krvi, poškozuje zubní sklovinu a podporuje vznik zubního kazu.
Cukr neobsahuje bílkoviny, esenciální tuky, vitaminy ani minerály. O všechny prospěšné látky přichází během rafinace. Konzumní cukr rovněž narušuje činnost hormonů, které regulují pocity hladu a sytosti.
Největší problém představuje závislost na sladkém. Chuť cukru způsobuje uvolňování dopaminu spojeného s centrem odměny v mozku, který aktivují i návykové drogy.
Dávejte si velký pozor i na další náhražky cukru, které také nejsou vhodné k pravidelné konzumaci. Jedná se o agávový sirup – obsahuje 85 % fruktózy, tedy mnohem více než klasický cukr, kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy – obsahuje velké množství fruktózy a má stejné negativní dopady na lidské tělo jako běžný cukr, fruktóza – výjimku tvoří fruktóza přirozeně se vyskytující v ovoci, sorbitol, aspartam, acesulfam K, cyklamát, sacharin, sukralóza.
Fruktóza obsažená v ovoci nepředstavuje problém z toho důvodu, že ovoce je plné vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Čím tedy sladit?
STÉVIE
Přírodní sladidlo získávané z listů jihoamerického keře stevia rebaudiana neobsahuje žádné kalorie a nezpůsobuje tak přibírání na váze. Velkou výhodou stévie je až 300 × vyšší sladivost než u klasického cukru. Nicméně její specifická a nezaměnitelná chuť nemusí sedět každému.
Studie z roku 2019 poukázala na možnou souvislost mezi stévií a narušením střevní mikroflóry, a současně naznačila, že může stejně jako jiná sladidla vyvolat glukózovou intoleranci a metabolické poruchy.
ERYTHRIOL
Nízkoenergetický cukrový alkohol erythritol obsahuje pouze 0,24 kalorií v 1 gramu. Jeho chuť je přitom velmi podobná klasickému cukru. Slazení erythritolem v běžné míře proto nemá prokázané nežádoucí účinky.
Erythritol podle studie nezvyšuje hladinu cukru, inzulinu, cholesterolu ani triglyceridů v krvi. Je tedy výbornou alternativou klasického cukru zejména pro lidi s nadváhou nebo cukrovkou. Stejně jako u jiných alkoholových cukrů je však třeba hlídat zkonzumované množství. Ve vyšších dávkách může erythritol způsobovat mírné zažívací potíže.
SIRUP Z YACOONU
Z jihoamerické rostliny yacon se extrahuje tmavý sirup se sladkou chutí a hustou konzistencí. Obsahuje pouze 1,3 kalorií na 1 gram a svým vzhledem připomíná melasu.
Sirup z yaconu obsahuje 40-50 % fruktooligosacharidů, které jsou pro lidské tělo nestravitelné. Studie ukazuje, že fruktooligosacharidy mohou redukovat hormon hladu ghrelin a tím snižovat chuť k jídlu. Navíc živí hodné bakterie ve střevech a zlepšují trávicí procesy. Pozor si však dávejte na tepelnou úpravu. Vysoké teploty totiž narušují strukturu fruktooligosacharidů a znehodnocují je.
XYLITOL
Cukrový alkohol xylitol vyniká příjemnou sladkou chutí. Pochází nejčastěji z kukuřice nebo březového dřeva, ale najdete ho i v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Nenachází se v něm žádná fruktóza, která patří mezi časté příčiny zdravotních potíží. Obsahuje pouze 2,4 kalorií na 1 gram, což je o 40 % méně než běžný cukr. Podle zahraničního výzkumu xylitol nezvyšuje hladinu krevního cukru ani inzulinu.
Konzumace xylitolu snižuje riziko vzniku zubních kamenů a kazů. Xylitol navíc zvyšuje absorpci vápníku v těle, což zlepšuje nejen kvalitu zubů, ale také hustotu kostí. Nadměrná konzumace může způsobit zažívací potíže, jako je nadýmání a průjem.
ČEKANKOVÝ SIRUP
Sirup z kořene čekanky má na rozdíl od běžného cukru nízký glykemický index a minimum kalorií. 100 g čekankového sirupu má jen 161 kcal. Za svá pozitiva vděčí především vysokému obsahu vlákniny, která podle zahraniční studie podporuje množení prospěšných bakterií ve střevech. Zároveň působí protizánětlivě a podporuje přirozené detoxikační procesy organismu. Ani v případě čekankového sirupu to nepřehánějte s množstvím. Pokud překročíte doporučenou denní dávku 10-20 g, mohou vás dostihnout trávicí potíže vyvolané nadbytkem vlákniny inulinu.
Je důležité si uvědomit, že s žádným z výše uvedených sladidel to nemůžete přehánět, ale určitě s jejich konzumací nenapácháte toliko škody ve svém organismu jako s cukrem. Bílý cukr můžete nahradit i ovocem nebo kokosem, případně vanilkou a skořicí, které přirozeně připomínají sladkou chuť a vůni.
Zdroje: www.vitaljog.cz ; www.bezhladoveni.cz, www.aktin.cz